Editie 2015

 

SprekerOnderwerp
Hans Van HegheEssential Skills: De verplichte hobby's van een ingenieur
Jürgen Lernout & Caroline den DoelderZijn je technische skills écht voldoende om jouw ambities te realiseren? EmPOWER your communication style! 
Peter PlusquinSmartWebtools: “Win één uur per dag dankzij slimme webtools”
Bob CornelisLego Serious Play Method: “Hoe speel ik naar een creatieve oplossing in mijn job?"
Bert Gysen, Bart Mantels, Jef Verbeeck, Stijn Bos, Johan DesmedtDe rol van EnergyVille in het onderzoek naar energiescenario’s voor hernieuwbare energie
Jan StrauvenCompany Politics
Horst RemesEen betrouwbaar merk: Over leiderschap, innovatie en een mislukte maanlanding

 

Essential Skills - De verplichte hobby's van een ingenieur

Hans Van Heghe (voorzitter ie-net)

Naast techniek zijn er andere skills noodzakelijk voor de ingenieur.
Spontaan denkt men aan social skills.  Dit is echter maar een deel van de bijkomende verplichte hobby's voor de ingenieur.

De belangrijkste deeldomeinen:

 • Mensen: we werken met mensen, begrijpen we ze voldoende, wat drijft een mens, hoe omgaan met cognitive distance, met verandering …
 • Kennis-economie: wat is het, vergrijzing, generatiekloof, wat betekent dit voor onze toekomst, IPR, hoe omgaan met innovatie, …
 • Engagementen: als bedrijf of als individu gaan we die aan, meestal vastgespijkerd in contracten of losse afspraken, …
 • Communicatie: mondeling of geschreven, beeld of tekst, al gedacht aan: terminologie, doelpubliek, kunnen we schrijven, hergebruik, niveaus van uitdieping, …

www.ie-net.be


Zijn je technische skills écht voldoende om jouw ambities te realiseren ? EmPOWER your communication style!

Jürgen Lernout & Caroline den Doelder

In het bedrijfsleven staat interactie centraal.   Dat  geldt ook voor de loopbaan van ingenieurs.  We zien het dagelijks bij Actemium :  afhankelijk van je functie, je rol, of de fase in je loopbaan sta je in contact met tal van stakeholders.  Denk maar aan het voorstellen van een project bij de klant, het samenwerken met collega’s van verschillende disciplines om een oplossing uit te werken voor een complexe klantvraag, het evaluatiegesprek met je leidinggevende, het geven van instructies aan technische collega’s op de werf, een overleg met een ervaren collega, een werkoverleg met onderaannemers voor de uitvoering van een groot project, een toolboxmeeting, een project review … Om deze reden leggen wij, naast het continu blijven ontwikkelen van technische competenties, een sterke focus op het verwerven van de noodzakelijke softskills bij onze ingenieurs. 

Ook jij zal als jonge ingenieur in één of meerdere van deze situaties terechtkomen.  Je succes hangt uiteraard af van je inhoudelijke, vaak technische bijdrage.  Echter, ook de manier waarop je communiceert heeft impact.  Corporations are people. En waar mensen samenwerken, is communicatie een belangrijke succesfactor.  

Tijdens deze workshop gaan we actief aan de slag. Je krijg je heel wat praktijkvoorbeelden en praktische tips om jouw communicatievaardigheden te empoweren. 

Jürgen Lernout volgde na zijn master handelswetenschappen in 1991 een bijkomend jaar industrial management bij het VIK. Na enkele jaren sales ervaring, startte in 1995 zijn loopbaan bij Furness Logistics, nadien overgenomen door Frans Maas en DSV Solutions Belgium waar hij sinds 2000 site manager en nadien managing director was.  Sinds 5 jaar is Jürgen zelfstandig ondernemer. Hij werkt als project manager, interim manager en is geëngageerd zaakvoerder van een start-up. De afgelopen 2 jaar werkte hij o.a. voor Actemium België als project manager voor een clean-piping project bij de bouw van een nieuwe pharma productie-site.

Caroline den Doelder heeft na haar licentie T.E.W. in 1993 een jarenlange ervaring opgebouwd binnen Human Resources.  Sinds 2009 werkt ze op zelfstandige basis als interim HR manager en ondersteunt ze organisaties om hun personeelsbeleid te optimaliseren.  Ze heeft een jarenlange ervaring bij het in kaart brengen en ontwikkelen van soft skills in technische/technologische omgevingen.  Ze levert hierbij pragmatisch advies en een hands-on aanpak. Sinds september 2013 is Caroline HR manager a.i. bij Actemium België.

Hun jarenlange praktijkervaring en kennis in de diverse aspecten van het bedrijfsleven, hun inlevingsvermogen én aanstekelijk enthousiasme staan garant voor een inspirerende training.

Tijdens deze workshop gaan we actief aan de slag, krijg je heel wat praktijkvoorbeelden en praktische tips om jouw communicatievaardigheden te empoweren.  

Deze workshop wordt aangeboden door Actemium België, onderdeel van VINCI Energies, en marktleider in het aanbieden van solutions & services voor de industrie. Doorheen de jaren heeft Actemium een sterke reputatie opgebouwd in advies, studie, realisatie en ondersteuning van industriële processen in elektriciteit, instrumentatie, automatisering en montage.


SmartWebtools: “Win één uur per dag dankzij slimme webtools”

Peter Plusquin

Digitale efficiëntie? Steeds minder!
Werk je dagelijks met Word, Excel en e-mail? Logisch! Dit zijn al jaar en dag handige hulpmiddelen om jouw werk snel en efficiënt gedaan te krijgen. Helaas komen we er met deze tools niet meer!

Documenten belanden in de verkeerde map en lijken spoorloos. Het duurt eeuwen om een groot bestand te mailen. Men verzuipt in de e-mails en men wordt helemaal suf van het vele computerwerk. Google geeft je niet wat je zoekt, de informatie overload wordt te groot. Jonathan B. Spira, een expert uit USA, komt met indrukwekkende statistieken:

 • 66% heeft het gevoel niet genoeg tijd te hebben om al het werk gedaan te krijgen
 • Informatie overload zorgt ervoor dat overwegingen en zelfs redeneren en denken achteruit gaan
 • Informatie overload verstoort de werk-privé balans; werkdagen lijken nooit te eindigen

Dankzij de SmartWebtools®  training leer je slimmer werken en win je élke dag kostbare tijd.
Gelukkig bestaan er intussen ontelbare superhandige én tijdbesparende webtools waarmee je taken veel handiger, sneller en efficiënter kan uitvoeren. Via de SmartWebtools training ontdek je deze verrassende en direct inzetbare tools. Pdf-bestanden converteren naar Word? Automatisch op de hoogte blijven van trends en innovaties in jouw sector? Slimmer werken door minder te werken via e-mail en meer online? Dagelijks tijd besparen door het efficiënt gebruik van slimme toetsencombinaties? Leer werken met slimme webtools, ontdek wat efficiënter werken écht betekent en maak jouw digitale leven een pak aangenamer.

Lean Management voor de kenniswerker.
In fabrieken wordt de term Lean Management gebruikt om productieprocessen en workflows te optimaliseren. Als arbeider A minder ver moet reiken of lopen om arbeider B te bevoorraden, winnen ze beiden én de organisatie elke dag tijd. De SmartWebtools opleiding past deze principes toe op de kenniswerker. Als jij door het gebruik van één slimme webtool vijftien minuten per dag bespaart, dan komt dit al neer op een tijdsbesparing van 300 minuten of 5 uur per maand! In deze training ontdekt je niet één maar tientallen tools en manieren om jouw workflows als kenniswerker te optimaliseren.

SmartWebtools® is er voor elke kenniswerker die:

 • massa’s tijd wil besparen dankzij slimme tools die (meestal) gratis te verkrijgen zijn op het internet
 • zijn/haar vaardigheden in time management wil aanvullen met de laatste nieuwe technieken
 • efficiënter wil werken
 • routinetaken sneller wil afhandelen
 • een beter evenwicht nastreeft tussen privé en werk

Lego Serious Play Method: “Hoe speel ik naar een creatieve oplossing in mijn job?"

Bob Cornelis

 

                                                                                         “We think through our hands”

Wat ?
De “Lego Serious Play method” is een door Lego Company ontwikkelde methodiek voor organisaties en teams om tot oplossingen te komen. Het is een vorm van vergaderen. Maar in plaats van veel te praten en veel te focussen op het probleem, gaan bij deze overlegvorm de handen en de verbeeldingskracht van de deelnemers aan de slag.  Dit leidt tot rijkere oplossingen in vergelijking met het traditioneel vergaderen. Eén van de uitgangspunten achter het concept van de “Lego Serious Play method” is: "the solution is in the room".

Waarom ?
Omdat iedereen betrokken is en de zaken eerlijk op tafel komen, ontstaat er een nieuw vertrouwen en commitment. De oplossingen komen bijgevolg “als vanzelf” op tafel.

Sleutelcomponenten
Spelen
3D modellen
Storytelling

Na het volgen van deze sessie
U zet de eerste stappen in een nieuwe creatieve manier om tot oplossingen te komen door het uitbouwen van uw ideeën met Legoblokjes.
U maakt kennis met de creativiteit van uw collega's via hun modellen en hun verhaal.

Referenties
Wereldwijd hebben bedrijven in 27 landen de “Lego Serious Play method” gebruikt voor de verbetering van hun strategische planning, duurzame klantentevredenheid, hun projecten succesvol te managen en betere teams te bouwen. (o.a. Shell, Microsoft, Unicef, Mercedes, ...)

Facilitator
Bob Cornelis is zaakvoerder van Ready For Solutions bvba. Certified Designer and Facilitator workshops with the Lego Serious Play Method (ook met business canvas model). Supply chain expert met succesvolle projecten bij o.a. Volvo cars, Glaxo Smitkline Biologicals, Alstom, Puratos, NMBS, ...   

readyforsolutions.be/logistieke-methodes/ | Twitter: @bobR4S, #LSP1104


De rol van EnergyVille in het onderzoek naar energiescenario’s voor hernieuwbare energie

Bert Gysen, Bart Mantels, Jef Verbeeck, Stijn Bos, Johan Desmedt

Afbeeldingsresultaat voor energyville

Hernieuwbare energie, volgens de ene de heilige graal, volgens de andere een bron van ellende. Waarom moeten we eigenlijk overgaan naar hernieuwbare energie en wat zijn de energiescenario’s. Welke rol speelt EnergyVille hierin? (Bert Gysen)
Daarna zal door Bart Mantels meer ingegaan worden op de stand van zaken van elektrische opslag.
Flexibiliteit is een conditio sine qua non binnen het toekomstige energielandschap. De rol hiervan zal door Jef Verbeeck worden helder gemaakt.
Geothermie is dan weer in staat om een continu vermogen te leveren. Wat is er mogelijk in Vlaanderen op het vlak van geothermie? Hier wordt door Stijn Bos verder op ingegaan.
Geothermie is ook verbonden aan warmtenetten. Verder zijn warmtenetten ook mogelijke oplossingen bij bv renovatie van wijken. Johan Desmedt licht hier een tip van de sluier op.

Kortom, vertrekkende van een globale visie wordt verder afgedaald naar enkele bestaande/verder te ontwikkelen technologieën.


Company Politics

Jan Strauven

Google “kantoorpolitiek” (of “Office Politics” of “Company Politics” voor meer hits) en je komt op sites vol met horrorverhalen over roddel, manipulatie, sabotage, gatlikken, … Het lijkt erop dat iedereen er mee te maken heeft en als je er nog niet mee te maken hebt gehad, zal dat zeker nog komen. Kantoorpolitiek wordt meestal gezien als iets negatief, maar weet dat je kantoorpolitiek ook in kan zetten om je doel te bereiken zonder schade te berokkenen. Kantoorpolitiek heeft een donkere, maar ook een lichte kant net zoals “The Force” in Star Wars.

Hoe ga je ermee om?
De standaardtip die je meestal krijgt van vrienden, kennissen en collega’s is dat “zij boven de politieke spelletjes staan, want ze hebben dat niet nodig.” We werken immers allemaal voor het goed van het bedrijf. “Het resultaat van mijn werk spreekt voor zich en kwaliteit komt altijd bovendrijven,” is ook een veelgehoorde uitspraak. Dat is allemaal uiteraard mooi gezegd, maar is in de praktijk minder en minder waar. In elk bedrijf wordt aan politiek gedaan en zeker in tijden van schaarse middelen is kantoorpolitiek een wapen in de strijd om deze schaarse middelen. En iedereen moet voor zichzelf bepalen hoe hard het spel wordt gespeeld.

Wat ook je houding is tegenover bedrijfspolitiek, doen alsof het niet bestaat is dom.

Survival guide voor de politieke kantoorjungle
Gelukkig is er deze workshop waar we samen op ontdekkingstocht gaan in de wondere wereld van de kantoorpolitiek en we samen onderwerpen gaan behandelen zoals:

 • Wat is kantoorpolitiek?
 • Hoe politiek is mijn bedrijf?
 • Welk politiek dier ben ik?
 • Herkennen van politieke situaties
 • “Light side” technieken
 • “Dark side” technieken

Een betrouwbaar merk: Over leiderschap, innovatie en een mislukte maanlanding

Horst Remes

Wanneer zeggen klanten dat ze écht op je kunnen rekenen? Wanneer vinden ze je écht goed?

Een Formule 1 pitstop geldt als het ultieme voorbeeld van “betrouwbaarheid”: perfect gesynchroniseerd en met uiterste precisie leveren de medewerkers elke keer hetzelfde fantastische resultaat. Om dat mogelijk te maken, zorgen ze voor een uiterst voorspelbare omgeving.

Maar wat wanneer (interne) klanten hetzelfde van ons verwachten in een veel minder stabiele omgeving? Wat doen we als verschillende klanten verschillende verwachtingen hebben en als de omstandigheden waarin we moeten werken niet zo voorspelbaar zijn?

We leren van de besten: wat doen die bedrijven die we allemaal geweldig vinden dan anders? 

Hoe zorgen we voor focus, hoe nemen we moeilijke beslissingen en hoe zorgen we ervoor dat we het ons kunnen veroorloven om totaal nieuwe ideeën uit te proberen?

En wat betekent dat voor leiderschap - niet enkel voor de top van de organisatie - maar voor ieder met de ambitie om een verschil te maken?

Over de spreker

Horst Remes is een gewaardeerd spreker en een autoriteit op vlak van Customer Experience Management en Strategie. Hij is docent bij Kluwer Education en gastdocent aan de Vlerick Business School & Artevelde Hogeschool. Daarnaast is hij partner bij Onestone, een startup die zich richt op het ontwikkelen van innovatieve klantenstrategieën. Hij begeleidt teams bij strategische projecten en bij het ontwikkelen van een mobiliserende visie. Horst is industrieel ingenieur en is onderscheiden met de BARCO- award voor ingenieurs. Hij behaalde zijn internationale MBA aan de Vlerick Business School.